Bolognese fiskeri

Bolognese eller i folkemunde ”bolo” er i denne artikel ikke den velkendte kødsauce til pasta, men betegnelsen på en nichemetode indenfor Medefiskeriet.

Hvis vi blot tager syd fra grænsen til Tyskland og længere ned i Europa fiskes der bolo til den helt store guldmedalje.

 

Bolo er en rendyrket strømvandsteknik og kan på mange måder sammenlignes med den klassiske stick-float taktik fisket med en traditionel matchstang. Dog alligevel med en del forskelle og i denne artikel vil jeg prøve at give et indblik i det rendyrkede bolofiskeri.

 

Ideen med Bolo er, at man kan fisker længere ude, end hvis man fiskede traditionel TAP eller pole, ligesom man kan holde linjen længere nedstrøms end med de to andre metoder. Man anvender en særligt lang bolostang, som gør man kan holde linen fri af vandet og bedre kontrollere sit flåd og agnpræsentation hen over sin foderplads.

 

Hvor og hvornår fisker man bolo

Bolo fiskes i strømvand, i Danmark især i Gudenåen i foråret, men også steder som Vidåen, Aarhus å og Odense å åbner mulighed for bolofiskeri.

Stangen

Ved første øjensyn ligner en bolostang en polestang med hjulholder og øjer. Og det er der faktisk også.

En klassisk bolognese er en teleskopstang på 5-8 meter med hjulholder og øjer til lineføring.

I Danmark kan man oftest slippe af sted med en bolo på 6 meter, mens man i det store udland nok er bedre i stand med en 7 meter bolo.

 

Mindre kan dog også gøre det, hvis man vil prøve dette fantastiske fiskeri af. Man kommer langt med en 15 fod matchstang.

 

Hjulet

Det er vigtigt, at dit bolohjul ikke vejer for meget, da bolo er et aktivt fiskeri, hvor man står med stangen i hånden hele dagen. Dog bør det have en vis størrelse også i forhold til kasteegenskaber, og hvor hurtigt man kan trække linen ind igen.

 

En hjul i størrelsen 3000 eller 4000, som ligger linen pænt på, er ideelt.

 

Linen

Linen til bolo er en lidt speciel disciplin, men også essentiel for at komme godt ud over stepperne:

”Low memory” – men stadig blød (linen skal ikke beskadiges nemt)

Vandafvisende / flydende

Anti twist

Slidstærk overflade

Høj knudestyrke

UV beskyttet

Og eventuelt i en lidt krads farve, så den er let at se.

Eksempler på gode bololiner er Colmic iRide, Trabucco XPS Soft Feel og Pezon & Michel Carst Line

 

 

Tacklet

Selve tacklet til bolo kan se kompliceret ud at binde, men det er tid givet godt ud i den anden ende, da et godt bundet og velovervejet tackel er med til at højne fiskeoplevelsen og formindske kludder – for kludder i tacklet er en stor del af hele bolo-oplevelsen.

Flådtyper

De flåd som man bruger til bolofiskeri kan deles op i to hovedtypere:

  • Et slank flåd uden ”skuldre” som bruges til at drive med strømmen ude at holde tilbage.
  • Et mere ”gulerodsformet” med ”skuldre” som bruges til holde tacklet tilbage i drevet.

Flåd til det det frie drev Flåd til at holde tilbage i drevet

 

Blysætning

Som tidligere nævnt kan et tackel til bolo godt gå hen og kludre sammen fra tid til anden. Det er derfor en god idé at have nogle dubletter på vindsler liggende klar i boksen. Personligt har jeg den del som på den ovenstående illustration sidder mellem de to microsvirvler dubleret. På den måde kan jeg lade mit flåd sidde på hovedlinen og hurtigt skifte denne del ud og finde dybden igen (som man jeg plejer at markerer på stangen med en stump malertape) og så fiske igen.

 

Som det ses på illustrationen kan man dele blysætningen op i to dele. En ”bulk” hvor man har sin hovedvægt bestående af kuglebly eller olivetti og en samling af ”droppers”, som består af splithagl.

 

I hver ende af blysætningen er en microsvirvel. En som man binder til hovedlinen, og en hvor man fastgør sit forfang.

 

Det er en god ide at lave sin blysætning på en line, som er lidt tykkere end hovedline. Det kan være med til at formindske kludder, da den øgede linetykkelse giver lidt mere stivhed. Hvis man bruger line af typen flourocarbon, får man yderligere lidt stivhed med i købet.

 

Forfanget

Må gerne have lidt længe 30 cm er optimalt. Så man kan fint dykke ned i forfangsmappen til sit matchfiskeri. Tykkelsen kan variere en del, men til dansk fiskeri er det ofte 0,12mm og 0,14mm som er i spil. Krogtypen er klart en smagssag, men man ser ofte bolotackler herhjemme rigget op med en Trabucco Serie 100 eller en Maver 1130

 

 

Hvordan fisker jeg det

I de nedenstående bekrives selve fiskeriet lidt mere i detaljen.

 

For det første, så er bolo ikke sofafiskeri! En rigtig bolofisker står op, når han fisker. Og hvorfor så det?

 

Jo, en stor del, af det at fiske bolo, er at holde linen mellem stangspids og flåd fri af vandet. Det er derfor man fisker det med så lange stænger – og når man står op, har man bedre kontrol over dette og køber lidt mere højde i processen.

 

For hele grundtanken med bolo fiskeriet er at kunne kontrollere sin agn hen over foderpladsen bedst muligt – enten ved at holde flådet lidt tilbage eller lade det drive frit hen over ”fangst zonen”.

I det hele taget er bolo en meget aktiv fiskemetode.

Kast tacklet ud, skyd en kugle foder ud, lade tacklet drive igennem fangstzonen, rul ind igen og gentag. HVIS flåddet går under i processen, giv da tilslag og fang fisken ;-)!