Konkurrencer indenfor medefiskeri kan være utrolig spændende. Det er her, man har mulighed for at vise, at man selvfølgelig er meget bedre end sine fiskekammerater, men det er også her, man for alvor kan blive en bedre fisker.

I Konkurrencefiskeriet kommer alle metoder i spil. En typisk medekonkurrence løber over 4 timers fiskeri med 2 timers udpakning før startskuddet lyder. Udpakningen kan være kompliceret, med en masse forskellige stænger og metoder, men tit er det også den med den mest simple tilgang til fiskeriet, der trækker det længste strå.

Man trækker en fast standplads, som man fisker fra i alle 4 timer. Efter de 4 timer indvejes fiskerens samlede fangst, som afgør, hvem der vinder.

 

Konkurrence over flere dage

 

Hvis stævnet løber over flere dage, så ses det, at man fisker efter et pointsystem, som typisk er et af disse to:

  1. Der fiskes typisk efter et pointsystem, hvor hver fisker får point tildelt efter placering (nr.1 får 1 point, nr. får 2 point osv.).

 

  1. Vinderen får det største antal point (100) og placeringer derefter får en del af disse 100 point, som bliver større med antallet af fiskere, som man fisker imod.

Dvs. at man tilgodeser, at en andenplads er sværere at få, når der er 10 deltagende, end når der er 4 deltagende.

Man inddeles i mindre sektioner for at gøre konkurrencen mere jævn og fair. Dette skyldes at både søer og åer typisk er forskelligt udformet nogle steder i forhold til andre, hvorfor at det ikke er fair at en person fisker mod en, der sidder i den anden ende af søen.  Her er forholdene markant anerledes, og derfor kan man normalt ikke konkurrere mod hinanden på lige fod.

Det gælder altså om at få det bedste ud af den plads, som man trækker. Der findes selvfølgelig mange forskellige typer konkurrencer, men overordnet set er der både individuelle konkurrencer og holdkonkurrencer.

Hvis man tager Danmarksmesterskabet som eksempel, så er det en konkurrence, hvor der både findes en individuel vinder og en vinder for hold bestående af fire mand.

Man kan heller ikke snakke om konkurrencefiskeri uden at nævne landsholdene og det internationale fiskeri.

Til internationale konkurrencer fiskes der typisk efter det internationale forbunds regler, de såkaldte FIPS-regler. Her er der agn- og foderbegrænsning samt langt mere strikse regler omkring, hvordan man må fodre hvornår, samt en række andre begrænsende forhold.

Ved konkurrencer i medefiskeri vil man se, at de tekniske og teoretiske elementer får frit løb, og derfor findes der et utal af tilgange til konkurrencer.

Er man interesseret i tankerne bag det taktiske, så kan man eksempelvis finde dagbøger fra EM2016 i medesidens arkiv. Der findes også en oversigt over opsætninger af tackler fra de sidste mange års fiskeri og en undersøgelse af brugen af VDE forfoder.