Fiskeri med matchstang er en af de lidt sværere metoder at mestre, men metoden kan være en stor fordel eksempelvis ved vadefiskeri i søer. Specielt hvis fiskene befinder sig oppe i vandet og ikke ved bunden, så er det en fordel med det tunge flåd, som muliggør et længere kast, men samtidig flådfiskeriets finesse og langsomme fald gennem vandet.

Fiskeri med matchstang foregår med stænger fra ca. 9 fod til 17 fod alt efter den specifikke situation. Den normale længde er dog et sted mellem 11-15 fod.

Jo længere kast og større flåd, jo længere stang og krævet ’kastevægt’. Stangens kastevægt står typisk skrevet på stangens bunddel.

Der findes utrolig mange små nicher og afarter af flådfiskeri med matchstang, men overordnet opdeles de i fiskeri i stillestående vand og strømvand. Flådfiskeriet med matchstang i strømvand betegnes typisk som ’Stickfloat-fiskeri’, hvor det fungerer lidt på samme måde som bolofiskeri (se afsnittet ’Bolofiskeri’).

Flådfiskeri med matchstang i stillestående vand kan overordnet opdeles i to typer

  • Wagglerfiskeri
  • Matchfiskeri (enten fast eller glidende tackel)

Begge typer tager udgangspunkt i samme princip, hvor man har fastgjort et flåd til sin hovedline.

Flådet har en hvis bæreevne, som opvejes med en hovedbelastning og droppers (små splithagl).

Der findes også flåd, hvor hovedbelastningen sidder integreret i flådet, hvorfor at man derfor kun afvejer flådet med droppers.

 

Specielt ved wagglerfiskeri er det populært at fiske med denne opsætning, hvor der er en minimal mængde belastning ned af linen, så agnen får et langsomt fald igennem vandet efter kastet. ’Wagglerfiskeri’ henviser dog kun til flådtypen, og ikke så meget opsætningen af droppers.

Den typiske danske betegnelse ’matchfiskeri’ skal ikke forveksles med den engelske betegnelse for konkurrencemede (matchfishing), men er altså en metode, hvor man fisker med et forholdsvist tungt flåd, som er nemt at kaste ud under fiskeri på distancen. Størrelsen på flådene varierer, men som hovedregel vil det være aerodynamiske flåd med en sammenlagt bæreevne på 6-18 gram. Flådet er markant større end wagglerflådet.

Fordi at matchflådet typisk kan bære langt mere end et wagglerflåd, så vil man have en hovedbelastning et stykke under flådet, en mellemstor række bly og et par droppers derefter.

Dette er bare en standardopsætning, og der findes et utal af varianter og præferencer til opsætninger. Ligesom ved wagglerflådet kan man få matchflåd med en integreret belastning i selve flådet.

En lidt anerledes form for matchfiskeri er sliderfiskeri (som vist på standardopsætningen). Som navnet antyder glider flådet frit på linen, og kun begrænset af en stopknude, som man justerer dybden med.

Metoden er utrolig simpel, men samtidig er den typisk udfordrende fordi det stiller større krav til en effektiv opsætning af bly og en lidt anerledes kasteteknik, hvor flådet nærmest ’lobbes’ ud frem for et regulært kast.

Generelt anvendes lidt kraftigere liner og kroge til matchfiskeriet end eksempelvis ved polefiskeri. Hovedline mellem 0,16-0,26 mm, hvor 0,18 mm er mest anvendt. Kroge er nogenlunde det samme størrelsesmæssigt, men presset kan være lidt større på krogen, derfor kan en robust krog være en god idé.

 

Tips og tricks

 

Hele essensen i enhver type af fiskeri med matchstang er, at det skal være kludderfrit, derfor er det en stor fordel at tænke over opsætningen af droppers og danne sig et billede af, hvilke opsætninger der fungerer bedst for en selv.

Som en del af at det bliver en kludderfri opsætning, så ser man tit, at man benytter en slagline som tackelline, der er tykkere end hovedlinen og derfor også mere stiv. Slaglinen bruges også for at tacklet kan bruges gentagende gange, og at man kan rykke rundt på droppers under fiskeriet, uden at man skader linen.

Når man laver et tackel til matchfiskeri vil man næsten altid anvende en swivel mellem tackellinen og krogforfanget. Dette skyldes, at krogforfanget typisk er en meget tyndere end tackellinen og derfor har tendens til at kludre ved indspinning af tacklet. En swivel betyder, at kludder på forfanget bliver holdt nede til et minimum.

Hvis man ønsker at fæstne flådet til linen, så er det en fordel at bruge en flådlås.