Indviduelt guld og hold sølv til Danmark ved NM i medefiskeri 2005

NM i år skulle fiskes i Borlange i Sverige. Vi skulle fiske i Bysøen – en kunstig anlagt sø, der tidligere har været brugt i forbindelse med indsamling af tømre, som blev transporteret via elven til papirfabrikken som lå i umiddelbart nærhed. Ude i søen var der en masse betonklodser som havde været brugt til at afgrænse tømmeret og de var rigtig gode pejlemærker, når der skulle fiskes på distancen med match/bundmede. Søen havde en jævn dybte på 2- 2,5 meter og strækningen var utrolig lige. Fiskearterne var primært løjer, aborre og brasen og kun lidt skaller.

 

Forberedelser til turen:

For en gang skyld havde vi godt styr på tingene. Transporten foregik i 2 biler en lejet Ford Transit en af de store med højt til loftet og plads til masser af grej + min Toyota stationcar. Agnen købte vi primært i Sverige, hvor vi fik nogle kanon gode orm til kr. 200,- pr. kilo, deres maddiker var dog ikke noget at råbe hurra for, idet mellem 30-80 % døde, men heldigvis havde vi fået noget maddiker fra Danbait med på turen til træningsdagene – disse maddiker var så gode at vi tog resterne af dem med hjem igen. Med hensyn til forfoder havde holdet fået en sponsoraftale via Ækvator Sport med BROWNING, der har sponseret 198 kilo super foder, endvidere medbragt vi selv løjefoder, såfremt det skulle blive nødvendigt at fiske efter disse irritterende fisk. NM holdene har nu i en årrække være heldige at få sponsoreret forfoder fra dels Wieco og nu for første gang Browning – det betyder utroligt meget at deltagerne og især juniorerne spare kr. 1.000,- eller mere på forfoder mv. Der var i øvrigt lavet træningsskema og tjekliste for grejet så vi ikke glemte noget.

 

Super overnatning og god forplejning:

Via Mark havde vi fået tilbudt overnatning til utrolig gode priser hos Scandic i Borlange. Hotellet lå i centrum af byen og ca. 4 km . fra fiskevandet. Idet vi kunne spise på hotellet – sparede vi utrolig meget tid på at hente/lave mad – tiden kunne i stedet for bruges til at lave tackler/forfang og slappe af. Det er hårdt at være på tur til internationale medestævner vi står op ca. kl. 06.30 (såfremt man ellers husker at stille vækkeuret) og går i seng mellem 23.00 – 24.00 – det er ferie, men ikke afslappende idet man helt tiden forsøger at forberede sig så godt som overhovedet muligt.

 

Træningsdagene (tirsdag til fredag):

1 træningsdag: Vi var alle spændt på hvordan det skulle gå – Emil og Jakob skulle fiske 5- 8 meter pole og kort match (Emil fiskede nok en lang match på 30- 40 meter distancen), Thomas og jeg skulle fiske efter løjer og Kristian og Mark skulle fiske langdistance match/bund. Der var generelt ikke ret mange fisk – højeste vægt fik Emil med 6,5 kg i brasen som han primært fangede på match med fast tackel. Han brugte 4 kg . Browning Big Fish (et foder er binder utroligt meget og som kan indeholde meget agn og så virker rigtigt godt til store fisk og især brasen). Mark brugte det samme foder som Emil, men fiskede utroligt langt ude (over 50 meter ) og fangede 1,5 kg .. Kristian og Jakob prøvede at kombinere Big Fish med de andre Browning produkter som vi havde med Black Magic (et helt sort foder, der farver rigtigt godt – der er især godt til når fiskeriet er svært) og No. 1. (et allround foder, der gør at Big Fish´en ikke binder og bedre kan komme ud af feederen). Kristian og Jakob fangede begge under 1 kilo. Der var utrolig mange løjer, der huggede hele tiden, men de var svære at få ind og et andet problem var at maddikkerne hele tiden smuttede op på linen. Jeg fandt dog ud af at ved at sy en rød maddike på skaftet og kroge en hvid maddike almindeligt, så var det muligt at fange 10-15 fisk på samme maddikker, det var noget der virkede – samtidig skulle der forfodres så der hele tiden var en sky i vandet – vi fangede 3,3 + 3,8 kilo løjer den dag.

 

2 træningsdag: Vi skulle sidde i en boks, hvor der ikke havde været fisket om tirsdagen, dog havde vi skudt vores overskydende forfoder ud i håbet om at få fiskene ind på pladsen. Det var Kristian og Mark tur til at fiske løjer, Thomas og jeg til at fiske 5- 8 m pole og Kort match, mens Emil og Jakob skulle prøve den lange match. Mark gad ikke rigtig at fiske efter løjer, idet han hellere ville fiske brasen og han fik ikke mindre end 13,3 kg fordel på distancen + 8 meter pole – det blev ugens højeste vægt. Kristian gjorde det godt i løjerne med 4,4 kg – vi andre 4 fangede mellem 4,7 og 8,2 kg i primært brasen – var taktikken ved at være klar ?? – Jeg selv fangede 7,5 kg ved at fiske løjer den første time = 1,5 kg + brasen de sidste 3 timer = 6,0 kg , problemet med denne taktik var at vi kun måtte bruge 4 kilo tørt forfoder pr. dag og man kan hurtigt bruge meget forfoder, når man fisker løjer og så er der ikke så meget tilbage til braserne.

 

3 træningsdag: Det med skemaet gik lidt fløjten, idet det kun var Emil der delvis fiskede løjer, resten fiskede brasen på match/bund distancen. Et af problemerne vi havde var at løjerne var utrolig irritterende, idet de tog agnen på vej ned (vi prøvede at sætte 2 store orm på krogen, men det hjalp ikke). Ofte så kom matchflådet selv ikke på plads, idet den løje havde taget agnen på vejen ned – det er altså ikke særligt fedt at fange fisk på 12 gram stykket når man fisker match !!. En af mulighederne for at undgå at løjerne tager agnen på vejen ned er at anvende en lukket feeder og gemme agnen inden i feederen, vi afprøvede dette med blandede succes. Vi fangede generelt ikke ret meget den dag – men det gjaldt også de andre nationer – vi fangede mellem 3,5 og 4,4 kg . Jeg fandt dog ud af at braserne ikke kom igen, såfremt de blev skræmt – jeg havde egentlig fisk fra starten, hvor jeg fiskede slider match med et 12 grams flåd og ca. 5- 6 gram bly som bulk og med 35 cm slæb på bunden. På et tidspunkt prøvede jeg at fiske uden slæb og jeg fik nogle hug, men mistede også 2 fisk og så var stime væk og kom ikke igen !!

 

Browningfodret: Under træningsdagene prøvede vi som skrevet de forskellige Browning blandinger som vi havde med. Med Big Fish som hovedbestanddel, havde vi et lyst forfoder der kunne indeholde utrolig meget løsagn (maddiker, caster, pellets og især klippede orm, som er utroligt vigtigt for at kunne holde de store fisk på ens foderplads) – det dufter af mandel og klæber utroligt meget. Såfremt vi ønskede et lettere eller mørkere foder kom vi No. 1 eller Black Magic i fodret. De bedste fangster fik vi dog med 100% ren Big Fish (nok p.g.a. den lyse farve og duften). En anden mulighed for at gøre Big Fish mindre klæbrigt var at fugte foderet på den lette side – derved kunne vi få et foder der med en hånd kunne klemmes sammen til en kugle som vi kunne skyde ud med slagebøsse eller fodre via feeder og fodret var nu af en sådan konsistens at det ikke bare gik til bunden og blev liggende, men det delte sig hurtigt. Såfremt vi ville havde fodret til at gå til bunden skulle det bare have noget mere vand – altså 2 fodertyper i en blanding – smart.

 

Løjefodret:  Til løjerne havde de forskellige selv medbragt der forfoder, men der blev primært brugt Van De Eynde´s Special og Sensas Etang + Surface – det skal være et foder der kan give en god sky – læse mere senere om hvordan svenskerne fanger løjer.

 

4 og sidste træningsdag: Så var det ved at være sidste chance for at få trænet og afgjort, hvordan der skulle fiskes til konkurrencen. Emil og Jakob ville fiske 100% løjer og se hvor meget de kunne få, mens resten fiskede efter brasen. Det gik godt med løjerne idet Jakob fangede 7,0 kg og Emil 4,7 kg – de højeste løjevægte vi havde haft hele ugen.

 

Vi andre fiskede som skrevet brasen Kristian og Thomas sad ved siden af hinanden på kanten og fangede 2,5 kg hver – ikke noget imponerende, Mark havde problemer med løjerne på distancen og opgav af fange brasen og konkurrerede i stedet for med Emil om at fange flest løjer på tid. Jeg havde dog fået godt gang i sliderfiskeriet (brugte et 18 gram flåd med 8- 9 grams bulk for at komme gennem løjerne), der var døde perioder men ved at fodre jævnligt og præcist med Big Fish fyldt med 1 kilo klippede orm + maddiker og pellets i fodret, lykkedes det at tiltrække braserne og holde dem på pladsen – vægten viste 9,0 kg .

  Løjefiskeri: Løjer minder meget om ænder – de kommer når man kalder (fodre) og vil ikke forsvinde igen når man gerne vil (fange brasen). Det som står her var dels noget vi fandt ud af i løbet af ugen, dels noget vi fik at oplyst af svenskerne efter konkurrencen.   For at blive en god løjefisker kræver det hurtighed og rytme. Man skal anvende en stang med spaghetti top for ellers falder løjerne af igen idet de spræller meget. Krogen skal have et langt skaft og med en lille afstand mellem skaft og krogspids. M.h.t. flåd kan der anvendes 2 typer – tynde og aflange flåd eller flåd med en lille krop og kort wire, idet det kludre mindre – størrelse af flådende svinger meget fra 0,10 til 1,5 gr – afhænger af distancen som de skulle fiskes på samt dybten man ville fiske. Det gør ikke noget at flådet plasker, idet løjerne bliver tiltrukket af larm. Svenskerne brugte meget ler i deres fodre og overfugtede det utroligt meget, således at det lavede en stor sky – normalt bruger de 50% majsmel og 50% løjefoder. Når man fisker løjer skal man fodre på samme plads, men det sker ofte at det kun er de små løjerne som står på fodret og at de store stå ved siden af – prøv derfor at fiske i en bredde på 5 meter og husk også at ændre på dybten. Såfremt fiskeriet bliver svære anvende en længere stang og mindre krog + linetykkelse.   Generelt:

Igennem alle dagene havde vi haft det utroligt hyggeligt og stort set alle hjalp hinanden med det praktiske, udpakning af bilerne var juniorerne blevet eksperter i og vores agnen passede Ole (lidt mod sin vilje). Det er rigtigt sjovt at være på en sådan tur og det undre mig meget at der ikke er flere der er interesseret !!

 

Holdtaktikken til konkurrencen:

Jeg kan ikke huske, hvornår vi "det danske hold" sidst har været så meget i tvivl om, hvordan vi skulle fiske – skulle vi satse på løjerne vel vidende at Svenskerne nok var bedre til det – eller skulle vi satse på braserne, som var i søen, men som vi ikke altid kunne fange i stor mængder – risikoen ved at fiske efter brasen var at 1 eller flere ikke fangede dem og at vi så blev nr. 3 eller 4 i sektionen.

 

Gennem trænings ugen havde vi generelt fanget flere brasen end de andre hold, men en god løjefisker kunne jf. Nordmændene fange mellem 7- 12 kg på 4 timer og det var spørgsmålet om vi kunne fange det i Brasen. Resultatet blev mod meget diskussion og utilfredshed blandet nogle af fiskerne at alle på nær Bjarne fiskede efter løjer. Jeg havde under træningen ikke haft særlig succes med at fange løjer og selvtilliden var helt i bund, såfremt der skulle fiskes løjer, omvendt havde jeg haft godt held med at fange brasen de sidste dag af træningen og havde en god ide til hvordan de skulle fanges.

1 konkurrencedag:

Der var nerver på om morgenen inden afgangen fra hotellet, der blev ikke snakket og spist så meget som der pleje, vi var alle spændte på resultaterne. Svenskerne havde lavet en holdtaktik der gik ud på at fiske 100% efter løjer, mens Norge og Finland kombinerede løjer og brasenfiskeriet. Det gik generelt godt med det danske hold, Thomas og Mark vandt deres sektioner, Bjarne blev 2´er i sektionen og tabte kun med 20 gram til svenskeren, der fangede 780 fisk på de 4 timer mod Bjarne´s 64 fisk, Emil og Kristian lavede 2 pladser og Jakob fik en 3 plads med 6,760 kg i løjer – en meget tilfredsstillende indsats med 11 point, Sverige havde kun 8 point, Finland 19 point og Norge 22 point.

 

2 konkurrencedag:

Vi var alle godt tilfredse med lørdagens fiskeri og der var mest stemning for at forsvare 2 pladsen i stedet for at prøve at slå svenskerne. Svenskerne ville sandsynligvis fiske løjer igen, idet det var det mest sikre for holdet, selvom vi havde hørt at der nok ville være knap så mange løjer på anden dagen. Det blev aftalt at juniorerne igen skulle fiske løjer og at seniorerne selv måtte bestemme hvad de vil fiske, især Mark var meget i tvivl om hvad han skulle fiske og det var faktiske Ole der bestemte, at han skulle fiske løjer og det skulle vise sig at blive en god beslutning.

 

Som den eneste Dansker lykkedes det Mark begge dage at slå svenskerne i deres speciale "løjefiskeri", det var utroligt tæt i top 3. De 3 bedste havde alle 2 point, men Mark havde den højeste vægt med samlet 15,320 kg på de 2 dage – Calle havde 14,720 kg og Bjørn 13,740. Når en løje vejer ca. 12 gram pr. stk kan du selv regne ud, hvor mange fisk de egentlig fangede – det er mange.

 

De øvrige danskere blev placeret på sekundære pladser: Bjarne Johansen nr. 5 og Jakob Øskov nr. 7. Hos Juniorerne var svenskerne ligeledes suveræne og danskerne blev placeret som følgende: Thomas "4tal" Pihl nr. 4, han havde samme point som nummer 3, men havde 400 gram for lidt, Kristian Kristensen nr. 5 og Emil "Dyret" Svensson nr. 6.

  

Danmark fik en sikker 2 plads i holdkonkurrencen:

I holdkonkurrencen var der ingen ændringer i rækkefølgen bortset fra at afstanden mellem holdene blev større. Set realistisk på styrkeforholdene var det helt fortjent at Svenskerne vandt og at vi blev nr. 2 – vi var bedre end de andre hold – pointene blev som følgende: Sverige 15 point, Danmark 23 point, Finland 39 point og Norge 43 point.

 

Afslutningen:

Festmiddagen blev serveret på Borlänger Gästgifvaregård – en meget fin 2 rettes menu, det var dog ikke alle der blev mæt af maden. Vi sad ved siden af Svenskerne (nordmændene som vi normalt også taler meget med var allerede kørt hjem og finnerne holder sig mest for sig selv) og vi fik snakket og hygget os og fik noget af vide om hvordan de fisker løjer – men det er jo lige meget for vi har Mark.

 

Næste år er NM i Finland og der skulle vi igen gerne kunne stille med et godt hold. I øvrigt vil jeg opfordre alle Danske medefiskere at prøve at komme på landsholdet og tage til NM, det er ikke specielt dyrt, men utroligt hyggeligt og lærerigt.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.