Erfaringer VM 2013, Morten

Generelt fiskede vi hele ugen med de mindste flåd vi havde og helt ned til 0,06 i forfangstykkelse og jeg fiskede med 0,08 i hovedlinetykkelse.

Fiskeriet lørdag/søndag:

Vi havde på forhånd om fredagen sat til mål at fange et sted mellem 600gr-1000gr alt efter hvilken sektion vi sad i. Noget af det vigtigste vi besluttede om fredagen lige på falderebet var at have flere linjer. Disse linjer havde forskellige formål og var som følger:
Vi ville fortrinsvis ligge vores kræfter i 11m og 13m linjerne, hvor vi fodrede lige meget (både heavybaiting og cupping med dobbeltleam). Her skulle vi skifte mellem linjerne og derved prøve at aflaste begge linjer på skift.
Dette virkede til dels og vi følte, at det var en afgørende faktor, som vi skulle have arbejdet med noget før. Det var nemlig lidt forskelligt fra plads til plads, hvor fiskene stod, og derfor var det endnu mere vigtigt.
Eks. så ved vi nu efter konkurrencen at englænderne havde op til 4 linjer (13m/ 11m/ 9,5m/ top 6) samt den samme linje inde foran, som vi også havde.
Ud over disse to meget vigtige linjer, så havde vi også en ”red røven” linje på top 4-5, der under træning havde givet mellem 1-4 aborrer pr. person. Denne fiskede vi som det første efter startsignalet, og tog hvad der var på pladsen.
Den var igen et element, der aflastede vores primære linjer og endnu en mulighed for variere.

Vi havde i træningen erfaret at heavybaiting (kastet i) på 13m og 11m var vejen frem. Dette konkluderede vi, da dette havde en positiv effekt på fiskeriet sammenlignet med andre nationer, der cuppede alt i (erfaringen med Scotland ved siden af os). Denne erfaring gjorde, at vi holdte fast i elementet med at kaste store kugler lavet af foder/ler blandinger i.
Vi ville selvfølgelig også cuppe dobbeltleam i ovenpå ”tæppet”, som var blevet lavet af det der var blevet kastet i.
Generelt set, så var vi ikke forsigtige med fodringen og mængden af agn i foderet, men vi følte alligevel ikke, at fiskeriet blev bedre af den grund.
Jeg brugte eks. 100ml jokers (fordelt på 12 store kugler) i blandingen til at kaste i og 300ml i dobbeltleamen (fordelt på 8 kugler).

Et tredje element, som vi på forhånd ikke ønskede, ville spille en rolle, var løjefiskeriet. Uanset hvor lidt vi ville fiskeriet, så havde vi dog erfaret, at de skulle fanges på 11-13m tap, helst ved at fodre MEGET kontinuerligt med løjefoder (hvilket ikke var nemt for os). Fiskeriet var selvfølgelig mest aktuelt når solen var fremme. Det fik faktisk i større grad en rolle i nogle sektioner, da løjerne også have en pæn størrelse.
Vi måtte her bare prøve at følge med og samtidig har vi igennem årene (og nu endnu en gang) erfaret, at vi ikke kan undgå det, og derfor må vi træne noget mere ”løje”fiskeri (evt. bare hele processen med præcis fodring, tilslag, afkrogning etc.).
Eks. havde jeg 7 løjer på andendagen (ud af 21 fisk) og her var der flere gode 30-40 gr.s løjer i mellem

KONKLUSION/SAMLING:
Vi SKAL være bedre til tidligt at tænke på, hvordan fiskeriet bliver lørdag/søndag (uanset hvor indlysende det lyder) ved eks. koncentreret at afprøve forskellige ting, som at cuppe alt i, fiske linjerne dedikeret og samtidig fordele opgaverne så vi får afprøvet alt/forskellige taktikker. En erfaring der er værd også at bruge derhjemme handler mest om, at man sagtens kan bruge lettere liner, mindre kroge og mere følsomme flåd, hvis man en dag sidder og har det hårdt i et eller andet vand, hvor man ikke fanger ”mange” fisk. Jeg selv har i hvert fald opdaget at en 18’er krog er stor og at en 20’er-24’er krog er velegnet til alt blodorms- og pinkiefiskeri, hvor jeg måske førhen ville have valgt en 16’er eller 18’er krog til det blodormsfiskeri jeg laver i DK..
I øvrigt kan man af resultaterne se at vores mål om at fange 600-1000 gram lykkedes. Selvom at jeg selv aldrig fik fanget over 455 gr. i konkurrencen.
En personlig erfaring er at man skal være omstillingsparat. Jeg fangede på 1. dagen kontinuerligt med småskaller (17 fisk i alt), hvorimod jeg på 2. dagen kun fangede 1 skalle, 1 flire, 1 aborre og resten såkaldte ”hork”. Derfor var det vigtigt at jeg indså at det lige pludselig var disse fisk jeg skulle fange og ikke skallerne. Dette kunne konkret betyde, jeg både skulle fiske lige på bunden og lige over bunden. Der var også fodringsmæssige ændringer såsom, at jeg kunne klippe orm i mit top-up (få), hvilket havde en god effekt på disse hork (ligesom aborrer).

I øvrigt har jeg fundet to hjemmesider, der samler Englands taktik:

http://matchtackle.blogspot.no/2013/09/world-angling-championships-2013-warsaw.html

http://www.total-fishing.com/fishing-news/england-dominate-win-gold-2013-world-match-fishing-championships (selve foderblandingen og mængden af jokers)

11 replies
 1. superadmin
  superadmin says:

  Generelt er jeg enig i mortens kommentarer, det svarer meget godt til min egen oplevelse.

  Jeg har været positivt overrasket over at fiske med de helt små kroge og de helt tynde liner. Jeg synes slet ikke at det var så svært som man nogle gange tror. Dog er det første gang at jeg har oplevet at min Match Carp-TAP var for langsom i tilslaget, jeg bommede nogle hug under fredagens træning, hvor jeg er sikker på at en hurtigere stang havde klaret det. Et 0.3g flåd med stålantenne afvejet til 1 cm antenne i vandskorpen gjorde det fint hele ugen, og mine 0.06-forfang med 24-kroge gjorde det også glimrende. Jeg tror jeg mistede en fisk på et knækket 0.06-forfang om onsdagen, men det var fordi jeg fumlede med fisken ved afkrogningen. Skimmers op til 6-700g røg fint i rusen.

  Det var sjovt at opleve den type fiskeri, for det har vi slet ikke herhjemme. Det der kommer tættest på er vel lammefjorden i konkurrencesituationer, og der vil jeg ikke afvise at hive stålantennerne frem engang. Vidåen kunne også være en mulighed, specielt når der ikke er strøm og fiskene er hyper-forsigtige.

  Efterhånden har vi arbejdet os tættere på de andre lande, hvilket ikke helt afspejles i resultaterne, da de andre lande også bliver bedre. Der er dog færre og færre områder hvor vi er helt væk efterhånden. Når jeg sammenligner 2013 med min første tur i 2009 er der en verden til forskel. Og det er altså kun 4 år siden.

  Der hvor jeg ser vores største udfordringer fremadrettet er:

  – Teknisk: Vi er ikke hurtige nok generelt. Hvis du har 20 fisk i timen i dag, skal du have 24 som mål i fremtiden. Vi er helt væk på løjefiskeri. Vi fisker aldrig løjer, og de vejes kun ind til konkurrencer som irriterende bifangster. Generelt har vi det bedst med at fange mindre fisk i et jævnt tempo, men jeg mener vi bør fokusere på bonusfiskene fremadrettet, da det er den letteste vej til en god sektionsplacering (og den mest risikable). Løsningen er at fiske i vande hvor der enten er løjer, eller hvor 1-2 store fisk vil slå dem der fisker småfisk (hvilket bliver svært).

  – Taktisk: Vores topfiskere er på cirka samme niveau, hvilket er et problem fordi vi har tendens til at sidde og kopiere ham der har fanget flest fisk dagen før. Derfor misser vi vigtige taktiske inputs, fordi ingen har evnerne/modet til at bryde for alvor med den taktik der var bedst dagen før. Løsningen er bedre fiskere, med større tro på egne evner og viljen til at undersøge en teknik/taktik. De bedre fiskere får vi kun ved at lægge LU i vande hvor de bedste fiskere bliver udfordret noget mere.

 2. Fossdanmark
  Fossdanmark says:

  Tak for din fine beretning. Det er meget spændende læsning , at høre lidt om dine taktiske overvejelser , det er god stil at dele det med os andre.
  Der er meget at lære for mig 🙂 og det gør det spænende.

 3. Fossdanmark
  Fossdanmark says:

  Dejligt i lige fandt lidt tid til at skrive , det er jeg super glad for.
  En masse gode overvejelser og input .
  Interesant med de tynde liner og små kroge.
  Var det mest blodorm som agn på de helt små kroge ?

 4. Claus Jakobsen
  Claus Jakobsen says:

  Og efter sådan en tur med små kroge, tynde elastikker, 13’er hagl og flåd ned til 0,1g, så bliver man næsten skræmt når der nu bliver sat 1,0 – 1,4mm elastikker i top 3 og der bindes tackler til Tyskland, hvor de mindste hagl på nogle tackler er et nr. 4 hagl….

  Jeg vil ligeledes give Rikard ret i, at den eneste måde vi bliver bedre til den type af fiskeri er ved at vælge vande med højere sværhedsgrad. Der findes bare ikke mange VM/EM hvor der skal fanges 30kg fisk på 4t. Det er ikke noget, som passer mig at skrive, da jeg som mange andre hellere vil fange mange fisk (se bare på vindervægtene fra DM de sidste to år). Men jeg fandt fiskeriet både spændende og lærerigt. Desuden var fiskene større end til EM i 2011, så helt skidt var det ikke…

 5. Fossdanmark
  Fossdanmark says:

  Når i skriver og fortæller om det meget svære fiskeri .
  Så er det en anden måde at fodre på , meget med ler . Og flere foder pladser.
  Taklerne er tynde liner og små kroge.
  Det er også meget små flåd 0,05 til 0,4 g ca 🙂
  Hvilken typer af flåd vil i anbefale til den slags ?

 6. superadmin
  superadmin says:

  Jeg fiskede med et der hed Marek som Simon skaffede hjem fra eco-fishing. Et alternativ er dream team 10 fra trabucco, men så er antennen ikke i stål.

  Husk 13’er hagl til at afveje flåddet med 🙂

 7. Struck
  Struck says:

  Stålantennen var rigtig rigtig vigtig til VM…

  Flådet stiller sig en kende anderledes når man fisker med en antenne, der i sig selv vejer flådet ned…
  Derfor er det også vigtigt at bruge bristle grease på den sidste centimeter af antennen, for at få flådet til at stå ordenligt!
  Alternativt kan man bruge vaseline.

  Mange fiskede i øvrigt også 0.2g og 0.1g flåd.

 8. Franz Thomsen
  Franz Thomsen says:

  Jeg følger med stor nysgerrighed med i jeres beretning om de specielle flåd med stålantenner. Men hvad betyder det når I oplever at flådet stiller sig ”en kende anderledes”? Er det noget med hvor hurtigt flådet stiller sig eller hvor stabilt (gyngende) det stiller sig eller er det bare ikke til at beskrive nærmere?
  Hvordan er i øvrigt diameteren (generelt) på stålantenner i forhold til f.eks. glasfiberantenner på flåd i samme vægtklasse?

 9. Struck
  Struck says:

  Er fuldstændig enig med Rikard, der er (nærmest) ingen steder i Danmark det ville gøre en forskel.
  Først og fremmest tror jeg vi alle hver i sær kunne kigge vores Rive lag igennem og konstaterer, at vi alle binder tackler på for tykke liner.
  Dernæst kan vi skifte vores No. 8 droppers ud med No. 10 hagl i stedet.
  Så er du kommet meget langt!
  Stålantennen er bare flødeskummet på toppen af cremen på toppen af glasuren på toppen af kagen… (Hvis du forstår)

  Men det er altså detaljerne der spiller ind når 36 nationer tørner sammen og dyster om den samme pokal!

  Og som Rikard har sagt så mange gange før…
  Hvis vi prøver et nyt fiskevand og “kun” fanger to kilo fisk. Så var et dårligt vand!
  Det var hvertfald ikke os der var noget galt med 😉

  Der er bare for mange fisk i Danmark!

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.