Interview med Kaj Pedersen fra Silkeborg en af 1980´erns mest vindende Danske medefiskere.

  GAMMEL
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18

I sommeren 2020 havde Kaj læst på www.medesiden.dk, at jeg søgte info til mit skriv om Dansk Medehistorie og vi aftalte at mødes for en snak om gamle dage.

Kaj var medlem af ØKF = Ørred Klubben Fremad og startede med at medefiske i 1970´erne og deltog i sin første konkurrence i 1981. Kaj´s klubkammerat Henrik Bach Nielsen (død i 2008) kom i kontakt med Englænderne og Hollændere, der ofte kom til Jylland for at fiske i Gudenåen, Skanderborg og Silkeborg Søerne. I årene 1982 til 1987 blev Kaj indv. Dansk Mester 4 gange og med ØKF var han med til at vinde Danmarksmesterskabet for hold 2 gange endvidere vandt Kaj adskillige andre individuelle stævner. Læs mere om Kaj bedrifter i artiklen.

Kaj deltog i flere af de engelske stævner og havde nogle gode placeringer. I Gudenåen lykkedes det ham bl.a. fra en plads midt i 18 mandssektionen, at fange over 82 kg primært brasen på 4t og 15 min. Han fiskede 2 distancer 5 meter og 8 meter med flåd og tacklet var en 0,14 ABU line og en 14 krog, agnen var orm og casters. På youtube findes gamle optagelser fra Gudenåen og søerne i og omkring Silkeborg, hvor I kan se hvordan det foregik dengang. Prøv at søg på Hooked international 1985 og se alle afsnittene eller Heat 5 afsnit 3 af 3, hvor Kaj er med.

Kaj fiskede også i udlandet og var på det Danske Medelandshold flere gang. I 1983 var Kaj med da Danmark for første gang deltog ved et hold ved NM der foregik i Norge og ved VM det foregik i Holland i Amsterdam i Rijnkanaal v/ Utrecht. Ved NM blev Danmark nr. 2 ud af 4 hold og ved VM blev Danmark nr. 21 ud af 21 nationer. I 1984 deltog han igen ved NM i Danmark og ved VM denne gang i Schweiz, 1984 var også året hvor Daiwa var storsponsor for VM holdet. VM holdet blev denne gang nr. 19 ud af 21 hold. Dengang var der VM for hold om Lørdagen og en fisker fra hver land kom til det indv. VM om Søndagen. I 1984 lykkedes det for Kaj at blive indv. nr. 6, med en fangst på 1,4 kg og havde han ikke mistet en brasen var han kommet i top 3, dette resultat var det bedste danske resultat i mange år.

I Danmark vandt Kaj sit først ud af 4 indv. Danmarksmesterskaber i 1982 , det foregik i Peblinge Søerne, hvor han fangede 45,5 kg, samme år blev ØKF nr. 2 ved DM. I 1985 blev Kaj igen indv. mester denne gang i Grindsted Engsø med en samlet vægt på 14,65 kg. Ved VMU slutrunden 1985 i Gudenåen ved Randers  vandt Kaj sit 3 indv. DM foran Kristian Jensen og Ole Gregersen fra København. I 1987 fik Kaj sit 4 indv. Danmarksmesterskab i Viborg- og Skanderborg søerne.

Såfremt I gerne vil læse mere om resultaterne ved DM så find artiklen på www.medesiden.dk som er igang med at blive opdateret.

Kaj deltog i mange øvrige stævner og vandt i sin medekarriere over 80 pokaler/medaljer bl.a. fra.

1983: Indv. nr. 1 Copenhagen Open i Peblinge Sø stævnet med 29,9 kg.
1985: Indv. nr. 1 Grindsted International.
1985: Indv. nr. 1 Hooked International Heat 5.
1986: Indv. nr. 1 Grindsted Open i Maj.
1988 Stævnevinder i Århus Open.

Kim Pedersen (Kaj´s) søn, var også en aktiv medefisker i hans ungdomsår og han vandt bl.a. følgende (se billedet over alle hans pokaler og medaljer):

I 1991: Nr. 2 ved Danish Open for juniorer
I 1992 Nr. 1 ved Århus Å Open.
I 1992: Kim stiller op for Fiskeligaen og er med til at vinde DM for hold og vinder ligeledes individuelt. Holdet blev også bedste Junior hold ved Copenhagen Open og endvidere var Kim Pedersen med til at blive Nordisk Mester for hold samme år.
I 1993 var Kim igen med på NM holdet, der blev nr. 2 i Upsala i Sverige og sammen år blev han nr. 2 ved Junior DM.

Hvorfor var Kaj Pedersen så god ?

Kaj var en af prioneerne i Dansk Medefiskeri og via klubbens kontakter og venskabsklubber i England fiskede Kaj ofte mod disse udlændinge, disse konkurrencer gav en masse erfaringer og jeg er sikker på at han fik en del tips og tricks som det tog os andre mange år at lære. Et af tricksene som Kaj lærte var at bruge flydende casters i søerne, idet når disse steg op af forfodret træk det braserne hen på foderpladsen.

I Kaj´s scrapbog kan jeg endvidere læse at de om vinteren tit havde klubaftener, hvor de drøftede tackler og taktik samt at de når det var vær til det tog ud og trænede i Gudenåen og søerne i nærheden.

Kaj havde endvidere en fortid som topmålmand i håndbold og var vant til at reagere hurtigt = give hurtigt tilslag når fiskene huggede samt være vågen og koncentreret under fiskeriet. Hans hurtighed betød også at han var god til at løsfodre og dermed trække fiskene hen på pladsen.

ØKF var berygtet for deres grønne forfoder, der virkede rigtig godt. Mange har forsøgt at finde ud af hvad forfodret bestod, men ingen knækkede koden. Jeg har fået lov til at bringe opskriften her:

ØKF´s vinderforfoder bestod af: Rasp fra Sejsbageren, Kagemel (gamle kager/småkager der blev knust), Brun Farin og nogle gang Klidmelasse samt vanilie og endeligt koncentreret grøn frugtfarve.

Kaj stoppede med at fiske medekonkurrencer i midten af 1990´erne i forbindelse med at der kom forfoder forbud i Silkeborg og Skanderborg kommunerne. Kaj er idag 76 år og er stadig aktiv lystfisker, men medegrejet af skifte ud med spinnegrejet idet Kaj og hustruen Berit primært fiskeri efter laks, ørreder og gedder.

Idag kommer der ikke så mange udenlandske medefiskere til Jylland og ØKF har hellere ingen aktive medefiskere. Dette skyldes sandsynligvis, at det stadig ikke er tilladt at bruge forfoder i søerne eller kun i begrænset omfang. Såfremt du vil læse mere om klubben ØKF kommer der senere en artikel om dem.

Tekst til billederne:

1) Billede fra 2020 af Kaj Pedersen og undertegnede, 
2-6) Fra Kaj scrapbog forberedelse af grej, fiskeri og præmieoverrækkelse.
7) Kaj fik på et tidspunkt Niels Larsen fra Danbait som sponsor.
8- 12) Billeder med Kaj og det Danske Medelandshold.
13-15) Kim Pedersen og nogle af hans medaljer og diplomer fra hans medekarriere.
16-19) Fra Kim scrapbog

2 replies
  • Kaj Pedersen
   Kaj Pedersen says:

   Hej OLE. det kan vi takke Bjarnes gode arbejde for. Kan du huske fra Vindinge Å. Jeg havde godt gang i flire fiskeriet mellem åkanderne. Du flyttede hen til mig og havde meget mad med, men hverken fiskene eller jeg kunne spise alt det, så vi snakkede resten af tiden og jeg fangede ikke mere. Hilsen Kaj

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.