Mede Niels er død

    GAMMEL
  • 0
  • 1
  • 2

Alle os der har medefisket i mange år kender ”Mede” Niels som var en pioneer inden for Dansk medefiskeri.

Her kommer en lille historie om hvad han bl.a. har lavet.

Da medefiskeriet i Danmark var i sin spæde begyndelse i midten af 1970’erne, var Niels en af drivkræfterne i udbredelsen af medefiskeriet herhjemme. Til at starte med havde han en dyrehandel i Grindsted, men begyndte via sit firma M. N. Grej, at importere og sælge maddiker, orm, forfoder og fiskegrej målrettet på medefiskeriet. Han solgte i starten forfoder fra Sensas, Top-Secret og senere Van De Eynde samt Wielco, på grejsiden var det mærker som Sensas, Inesti-Pole flåd og Turbertini m.fl. I 1987 skiftede selskabet navn til DanBait, dette blev hans levevej indtil han solgte firmaet, da han gik på pension.

På forbundsplan har Niels gjort sig bemærket. I årene 1979-82 var Niels medlem af Danmarks Sportsfiskerforbunds medeudvalg, og Sportsfiskeren skrev i anledning af hans fratræden: Allerede flere år før der overhovedet var tænkt på et medeudvalg i DSF, arbejdede Niels som Danmarks første egentlige medefisker på at delagtiggøre andre i denne nyeste gren af sportsfiskeriet. Det skete dels som lærer ved adskillige aftenskoler og dels sammen med sine drenge fra Grindsted, hvor de weekend efter weekend kørte Jylland igennem fra øverst til nederst, og overalt hvor der var vand til det, viste de for andre, hvad det moderne medefiskeri vil sige. Både i årene før og i sin tid i medeudvalget har Niels mere end nogen anden tegnet dansk medefiskeri.

Niels arrangerede i perioden 1983 til 2003 Danish Spring Cup og Danish Open konkurrencer i Grindsted Engsø indtil kommunen lukkede for fiskeriet, idet de ville gøre søen til en badesø. Her kunne vi danskere deltage i internationale konkurrencer med deltagere fra Holland, Tyskland og Sverige, vi boede på Grindsted Vandrehjem, hvor vi om aftenen fik spillet fodbold, kortspil og fik festmiddag. Det var en rigtig hyggelig tid og dengang var der mange aktive danske medeklubber og kamp om at komme til at fiske Senior DM, idet dette  kun var for de bedste hold, mens de nye og mindre gode hold først skulle kvalificere sig via 2 division for at komme med til Senior DM.

I lørdags var jeg og mange andre med til at fejre Niels’s 80 års fødselsdag. Dagen startede med en grillpølse, derefter en lille fiskekonkurrence i Kurt’s Sø, hvor Carlo Iversen havde lave en kongeplads til Niels og pyntet op med flag. Vi var 24 deltagere fordelt på 8 hold af 3 fiskere, vi havde nogle rigtige hyggeligt timer. Efter fiskeriet skulle vi have festmiddag, men inden vi skulle spise holdte Niels en rørende tale, han så godt ud og var meget glad for at se os gamle venner og medefiskere. Jeg fik snakket lidt med Niels og spurgt til hvad han fik tiden til at gå med nu, hvor han var på pension. Han fiskede stadig markel i Lillebælt, sild i Odense havn, han hjalp med at lave mad et par gange om ugen og hver fredag var han på Brørup marked med en stand. Mens jeg sad og snakkede med ham blev han pludselig stille og vi fik ringet 112. Læge og ambulancen kom, han havde fået en hjerneblødning og døde 6 timer senere.

Uden Mede Niels Larsen var dansk medefiskeri ikke blevet så stort dengang i 1980’erne og 1990’erne. Da jeg startede med at deltage i medekonkurrencer midt i 1980’erne var vi 71 deltagere til VMU stævnerne (udtagelsen til landsholdene), det var dengang, hvor vi kørte fra Skals Å i Nord, til Nordborg i Syd, videre over Fyn og til København for at deltage i de mange fiskestævner der blev arrangeret.

Såfremt du kunne tænke dig at bidrag til Niels’s mindesten kan du give et bidrag til familien via mobilpay 7415QF. Niels skal begraves fredag d. 07.10.2022

Æret være Niels’ minde, du vil altid være i mine medetanker.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.