Forord:
v/ Bjarne Johansen
I forbindelse med at Casper Kærgaard er blevet ny redaktør på www.medesiden.dk har jeg fået lov til at skrive lidt om Dansk medehistorie. Dette er første version, idet det er min hensigt at udbygge historien i takt med, at jeg får indhentet flere informationer. Såfremt der er nogle af jer, der finder fejl eller mangler i historien eller har andet informationer, hører jeg meget gerne fra jer via email til bpbj24@gmail.com eller via facebook. Håber, at I syntes godt om historien.
Starten på Dansk medefiskeri:
Dansk medefiskeri startede tilbage i midten af 1970´erne, hvor udenlandske medefiskere kom til Danmark for at fiske i vores jomfruelig vande, det var bl.a. turistchefen i Grindsted, der havde været i England som fik lokket englænderne herover. De startede med at fiske i Grindsted å, Gudenåen, Silkeborg Søerne og Skanderborg Søerne, nogle af dem bor her stadig nemlig Wally Walden, Paul Cook og Reijn Boon Højgsaard, de blev venner med Niels Larsen (Mede Niels), der dengang havde en dyrehandel i Grindsted. Mede Niels blev grebet af medefiskeriet og begyndte at importere/producere maddiker til det danske marked samtidig med at han begyndte at sælge medegrej og forfoder, noget der ikke fandtes i butikkerne dengang.
Danmarksmesterskaber og klubber i Danmark:
Det først DM blev vist nok afholdt i Odense i 1979, det var før jeg selv begyndt at medefiske og såfremt der er nogle af jer der ligger inde med information om resultater fra DM´er vil jeg meget gerne i kontakt med jer, således at jeg kan få lavet en liste over hvor DM´erne er blevet afholdt, hvem der deltog og resultaterne.
Der har i årene løb være mange hold, der har været aktive i dansk medefiskeri, jeg har også her brug for jer hjælp til at få information om hvem holdene/klubberne var, hvornår de var aktive og hvem der stod bag. Jeg kender selv en del af klubberne og fisker, idet jeg har været med i Dansk Medefiskeri siden 1984.
I Jylland har der været følgende aktive hold: Silkeborg, Grindsted, Nordborg, Skallen og Kolding. Ingen af disse klubber har p.t. aktive medefiskere, de jyske medefiskere, der idag er aktive er enten uden klub eller fisker for Team Preston / O.S.K.
På Fyn har der altid været meget gang i medefiskeriet O.S.K, Bellinge medeklub (Team Browning) og Team Preston er stadig aktive, mens klubber som Morud, Vestfyns Medeklub, Nordfyns, Dalum og Nyborg p.t. ikke har aktive medefiskere.
På Sjælland er der p.t. 3 aktive klubber Sorø, Ishøj og Team Preston, mens klubber som Fiskeligaen, Dansk Karusse Konsordium (D.K.K.), Happy Team, Ringsted, Viby Baitbusters, Hvidovre (H.L.F) og (H.M.T.), Tåstrup, Vallensbæk Lystfiskerforening (V.L.F.) ikke længere er aktive.
DSF og kommunikation til de Danske medefiskere:
I alle årene har Danmarks Sportsfisker Forening (DSF) var en stor medspiller, idet man skal være medlem af DSF for at kunne deltage ved DM og internationale stævner, omvendt har de støttet sporten økonomisk og vi har haft mulighed med større eller mindre held at få viderebragt information om de danske medeaktiviteter i deres blad Sportsfiskeren.
Idet vi ikke altid har kunne få den spalteplads som vi ønskede i Sportsfiskeren havde der i gennem årene været forskellige kommunikationsmidler.
Fra 1985 til 2000 havde vi fysiske magasiner, der beskrev årets medestævner, havde reklamer og nyt fra konkurrencesektionen. I 1985 var der rigtig godt gang i de danske medestævner med konkurrencer i Grindsted Engsø, Vallensbæk Søerne, Peblinge Sø, Skals Å, Vindinge Å, Kolding Slotssø, Viborg Søerne, Hauge Sø, Kolindsund, Susåen, Århus Å, Birkerød, Tryggevælde Å, Nordborg Sø, Odense Å, Gyrstinge Sø og Nyborg Voldgrav. Nogle af disse stævner talte som VMU stævne (landsholdsudtagelse) og der var rigtig mange (71 fiskere i 1985) e der deltog, idet det var stort og spændende at deltage på landsholdet dengang.
I 1999 startede John Eiberg www.medesiden.dk og kørte den i en årrække indtil Rikard Jensen overtog den. Medesiden er stedet hvor vi har kunne bringe informationer om stævner, fangstrapport og meget andet godt om medefiskeri. Siden Rikard stoppede med medesiden har den ikke virket optimalt, men jeg håber meget at den nu med sit nye setup atter vil blive et af omdrejningspunkterne i Dansk medefiskeri.
Dansk deltagelse ved internationale stævner:
Siden 1983 har Danmark deltaget ved store internationale stævner dvs. VM for flåd eller feeder, Klub VM og EM ialt 46 gange, men vi har kun 2 gange været i top 10, det var ved Klub VM i 1989, hvor vi blev nr. 9 og ved VM i 1990, hvor vi blev nr. 10. Individuelt er det kun lykkedes 1 gang af få en Danske medefisker på podiet og det var Simon Jensen, der i år 2009 blev indv. nr. 3.
Tilbage i 1980´er blev der afholdt Nordiske mesterskaber i en årrække og i perioden 1995 til 2008 var jeg selv meget aktiv ved NM enten som holdkaptajn eller fisker. NM bestod af 6 fiskere – 3 juniorer og 3 seniorer, det var en god mulighed for at vores fiskere og især juniorerne kunne få noget international erfaring uden at det kostede en formue. Desværre blev NM i Nyborg Voldgrav i 2008 det sidst NM idet de andre Nordiske lande ikke havde juniorer nok.
I 2009 og 2010 deltog det dansk juniorlandshold ved stævner i Holland og Luxemborg, hvor vi fiskede mod Belgien, Holland, Tyskland og Luxemborg. Siden har Danmark ikke deltaget med juniorer ved internationale stævner.
Jeg arbejder p.t. på at få lavet et overblik over, hvor og hvem der deltog på landsholdene fra 1983 og frem til nu, så ligger du inden med informationer/resultatlister må du meget gerne sende det til mig.
Områder der vil blive indhentet oplysninger om og som kommer med i historien i en senere version.
Hvordan kom medefiskeriet til Fyn og Sjælland.
Resultater fra senior og junior DM.
Resultater og sponsorer ved VM, EM, Klub VM og NM med dansk deltagelse.
Formænd for DSF´s medesektion gennem tiderne.
Afslutning:
Ser frem til en masse kommentarer og hjælp til at få fuldendt historien om Dansk Medefiskeri.
Knæk og bræk
Bjarne Johansen